Innovatiegevel

Presentaties van innovatieve oplossingen

BuildinG vindt het belangrijk dat nieuwe materialen, technieken en oplossingen kunnen worden gezien, gevoeld en beleefd. De zuidgevel van de testhal van BuildinG heeft daarom gevelopeningen gekregen. Hierin kunnen verschillende bedrijven (bouw & infra) gedurende een jaar hun innovatieve oplossing laten zien, zowel ín de hal als aan de buitenzijde, aan alle bezoekers van BuildinG tijdens rondleidingen, bijeenkomsten en evenementen.

Wil jij ook je innovatie in de bouw laten zien? Tijdens rondleidingen en bijeenkomsten vertellen wij over je product en natuurlijk kun je ook zelf bezoekers meenemen naar BuildinG. Interesse? Neem contact op met Henk D. Folkersma via hfolkersma@building.nl of bel 06-26332777.

De volgende bedrijven tonen nu bij BuildinG hun innovatie:

Wil jij binnenkort je product tonen in onze innovatiegevel? Voor aanmelding, vragen of ideeën kun je contact opnemen met Henk Folkersma via hfolkersma@building.nl of bel 06-26332777.

 

Sips Supply

Hemsec SIPs
Sips is een hoogwaardig geïsoleerd bouwpaneel dat bestaat uit 2 lagen 15mm OSB3 met daartussen een hoogwaardige isolatie kern van polyurethaan. Sips panelen kunnen worden gebruikt als wanden en daken en worden gekoppeld met een geïsoleerde verbindingsveer waardoor er een koudebrugarme buitenschil ontstaat.

Woningen gebouwd met Hemsec SIPs kenmerken zich door een hoge isolatiewaarde en de mogelijkheid om luchtdicht en koudebrugarm te bouwen. Hierdoor verkrijgt men een extreem laag energie verbruik. Hemsec SIPs is daarom de ideale oplossing om energiezuinig of zelfs energieneutraal te bouwen zonder extra voorzieningen te hoeven treffen.

De fabrieksmatig geproduceerde SIPs panelen hebben een hoge stijfheid en kunnen zeer zware belastingen aan. Tijdens het productieproces wordt het schuim onder hoge druk tussen de OSB3 platen gespoten waardoor er een optimale hechting ontstaat.
www.sipssupply.com

Kenniscentrum NoorderRuimte

BouwTex

Studenten en bedrijven werken samen aan workshops en casestudy's om de eigenschappen van textiel te onderzoeken als constructief en architectonisch product. Vervolgens zullen de uitkomsten gebruikt worden door studenten en mensen uit het werkveld tot concepten voor verschillende gebruikersgroepen. Geselecteerde concepten zullen verder ontwikkeld worden door architecten naar bouwtekeningen en specificaties, zodat de bedrijven de concepten kunnen bouwen. De gerealiseerde concepten worden getest op criteria die opgesteld zijn door de onderzoekers. Ook wordt het hele proces geanalyseerd, en zullen de resultaten tentoongesteld worden.

HempFlax

Hempflax houdt zich de komende jaren bezig met het ontwikkelen van een dampopenbouwsysteem op basis van hennepproducten. De basis voor het bouwsysteem is in de eerste plaats houtskeletbouw zoals dit al bekend is in de bouwsector. De innovatie zit hem in de vulling van de elementen waarbij de isolatie wordt uitgevoerd als hennepwol of hempcrete. Voor de uitvoering betekent dit dat er minimale folies hoeven worden toegepast, in de meeste gevallen alleen aan buitenzijde als de buitenschil zelf niet voldoende waterkerend is. Eindgebruikers van hennepgebouwen ervaren een zeer prettig en constant binnenklimaat, dit komt door de gunstige faseverschuiving en vochtregulerende werking van de hennepproducten. www.hempflax.com

Oosterhof Holman en SealteQ

QuakeShield
Vanuit een sterke regionale betrokkenheid en de ambitie om tot een innovatief product te komen is QuakeShield ontstaan.

QuakeShield is ontwikkeld door de Groningse bedrijven SealteQ en Oosterhof Holman. Het is een gepatenteerde, lichtgewicht oplossing die met een korte doorlooptijd en een aantrekkelijk kostenplaatje metselwerk, zowel voorafgaand als achteraf, versterkt. De oplossing – die ruimschoots voldoet aan de huidige norm voor bevingsbestendige nieuwbouw (NPR) – is wetenschappelijk onderbouwd door TU Delft en TU Eindhoven. 
www.quake-shield.com

Nederboom

Fundering van schuimbeton
Nederboom BV heeft het gepatenteerde funderingssysteem, de Trilling Bestendige Fundering met toepassing van Trilling Absorberend Schuimbeton (T.A.S.). De Trilling Bestendige fundering is een evenwichtsfundering met een onderlaag (lagen) van T.A.S. met daarop een constructieve betonvloer, waarin de koppelingen / verankeringen naar de bovenbouw worden aangebracht. De fundering is bestand tegen trillingen van aardbevingen en deze worden door de fundering tevens deels gereduceerd.

Als onderzoek gaan we testen wat het effect is van een kunststof Shockmat in de fundering.
- Wat is de beste positie voor deze Shockmat?.
- Welk materiaal is hiervoor het meest geschikt?
- Wat is het effect van de Shockmat op de demping van de schokken en trillingen van de aardbevingen.
www.nederboom.nl

Fischer, Strating en Remix

De innovatieve gevel
De gevel is gebouwd met een nieuwe steen van Strating: deze steen is 70mm in plaats van de standaard 100mm. Het doel ervan is gewichtsbesparing, wat in het Groningse aardbevingsgebied van groot belang is. De toegepaste mortel is van Remix en speciaal ontwikkeld voor het aardbevingsgebied. De Fischer renovatiespouw ankers VBS-M zijn geschikt voor alle soorten ondergronden en dienen er voor om van een binnen- en buitenblad weer één geheel te maken. Hiermee worden de muren versterkt.

Zeker op het gebied van renovatie en herstel is dit het ultieme anker om toe te passen. Het is voorzien van goedkeuringen en testrapporten.
www.fischer.nl
www.strating.nl
www.remix.nl

De RuwBouw Groep

Aardbevingsbestendig bouwen met kalkzandsteen:
Groningen is veelvuldig in het nieuws vanwege de problematiek rondom de aardbevingen. Om het mogelijk te maken woningen volledig traditioneel met kalkzandsteen te blijven  bouwen, is het EQP element ontwikkeld.

Dit Kiwa gecertificeerd product maakt het mogelijk dat vanaf de onderkant beganegrondvloer traditioneel ontworpen en gebouwd kan worden. Te beginnen met de (Dycore) prefab beganegrondvloer, vervolgens (Calduran kalkzandsteen) bouwmuren en (Dycore) prefab betonnen verdiepingsvloeren, etc. Niet alleen kalkzandsteen biedt nu mogelijkheden om aardbevingsbestendig te bouwen. Ook het DRBG prefab casco, op basis van Heembeton wanden en Dycore vloeren,  blijft daarmee in de provincie Groningen toepasbaar.

Een EQP element zorgt tijdens een beving voor circa 85% demping van de horizontale krachten en fungeert hiermee als base-isolation die  de fundatie ontkoppelt van de bovenbouw.

De DRBG etalage is mede tot stand gekomen door de IJB Groep, welke de dubbele prefab “fundatie” beschikbaar heeft gesteld, Europrovyl kozijnen. TTS stelde de EQP elementen beschikbaar.
www.ruwbouw.nl

Nelskamp Dakpannen

Gezien de vraag naar een lager “topgewicht” van daken in het aardbevingsgebied heeft Nelskamp Dakpannen de lichtgewicht betondakpan EasyLife ontwikkeld, dit met een revolutionaire gewichtsbesparing van ca. 30%. Hierdoor zal bevingschade afnemen en kan  een lichtere constructie met minder hout worden toegepast waardoor koudebruggen worden gereduceerd. Grotere overspanningen zijn mogelijk waardoor er nieuwe mogelijkheden zijn voor het dakontwerp. Naast de verlaging van de fysieke belasting van de dakdekker is de Nelskamp EasyLife betondakpan ook nog eens duurzamer doordat er meer pannen geladen kunnen worden per vracht. Hierdoor zullen veel  vrachtbewegingen bespaard worden wat weer goed is voor een lagere CO2 uitstoot.

www.nelskamp.nl