Innovatiegevel

Presentaties van innovatieve oplossingen

BuildinG vindt het belangrijk dat nieuwe materialen, technieken en oplossingen kunnen worden gezien, gevoeld en beleefd. De zuidgevel van de testhal van BuildinG heeft daarom negen gevelopeningen gekregen. Hierin kunnen verschillende bedrijven gedurende een jaar hun innovatieve oplossing laten zien, zowel ín de hal als aan de buitenzijde.

De volgende bedrijven tonen nu bij BuildinG hun innovatie:

 • Acroniq
  Xiriton technologie
 • ALS Groningen
  Gridcorn, biobased isolerend bouwblok
 • Arcadis Nederland
  Climate Adaptive Façade
 • De RuwBouw Groep
  Compensatiesteen
 • Fischer, Strating Steen en Remix
 • Nederboom
  Fundering van schuimbeton
 • Oosterhof Holman en SealteQ
  QuakeShield
 • Prefab Strobouw
  Biobased gevelelement

Wilt u binnenkort uw product tonen in onze innovatiegevel? Voor aanmelding, vragen of ideeën kunt u contact met ons opnemen via info@building.nl.

 

Acroniq

Xiriton technologie
CO2 wordt het meest efficiënt opgenomen door C4-grassen als miscanthus. De koolstof maakt bijna 50% uit van de taaie vezels, welke als wapening en vulstof dienen voor Xiriton.
Deze nieuwe soort bouwmateriaal baseert op kalk-puzzolaan-mortels, gericht op diverse toepassingen. De eigenschappen van Xiritonen maken nieuwe bouwmethoden en constructies mogelijk. Ook in combinatie met traditionele bouwmaterialen. kan de carbon footprint van bouwtrajecten significant worden verlaagd.
De bij getoonde innovatiegevel is een aardbevingsbestendige, brandveilige Xiriton-multi-layer-constructie (XML), welke door het gebruik van miscanthus als spauwisolatie zelfs 'CO2-negatief' wordt; in dit object is dus volgens de beschikbare gegevens meer koolstof opgeslagen als door de totale productieproces werd uitgestoten.
www.acroniq.nl

Oosterhof Holman en SealteQ

QuakeShield
Vanuit een sterke regionale betrokkenheid en de ambitie om tot een innovatief product te komen is QuakeShield ontstaan, ontwikkeld door de Groningse bedrijven SealteQ en Oosterhof Holman. Het is een gepatenteerde, lichtgewicht oplossing die met een korte doorlooptijd en een aantrekkelijk kostenplaatje metselwerk zowel voorafgaand als achteraf versterkt. De oplossing – die ruimschoots voldoet aan de huidige norm voor bevingsbestendige nieuwbouw (NPR) – is wetenschappelijk onderbouwd door TU Delft en TU Eindhoven. 
www.quake-shield.com

Nederboom

Fundering van schuimbeton
Nederboom BV heeft het gepatenteerde fundering systeem van de Trilling Bestendige Fundering met toepassing van Trilling Absorberend Schuimbeton. De Trilling Bestendige fundering is een evenwichtsfundering met een onderlaag (lagen) van Trilling Absorberend Schuimbeton met daarop een constructieve betonvloer, waarin de koppelingen / verankeringen naar de bovenbouw worden aangebracht. De fundering is bestand tegen trillingen van de aardbevingen en deze worden door de fundering deels gereduceerd.
Als onderzoek gaan we testen wat het effect is van een kunststof Shockmat in de fundering.
- Wat is de beste positie voor deze Shockmat?.
- Welk materiaal is hiervoor het meest geschikt?
- Wat is het effect van de Shockmat op de demping van de schokken en trillingen van de aardbevingen.
www.nederboom.nl

Prefab Strobouw

Biobased gevelelement
Wilt u biobased bouwen, een zeer hoge isolatiewaarde en een gezond en prettig binnenklimaat? Prefab Strobouw gevelelementen zijn een duurzaam alternatief voor constructieve gevelelementen in de laagbouw en als isolerende voorzetwanden. De bouwsteen van de toekomst!
www.prefabstrobouw.nl

De RuwBouw Groep

Aardbevingsbestendig bouwen met kalkzandsteen:
Groningen is veelvuldig in het nieuws vanwege de problematiek rondom de aardbevingen. Om het mogelijk te maken woningen volledig traditioneel met kalkzandsteen te blijven  bouwen, is het EQP element ontwikkeld.
Dit (binnenkort) Kiwa gecertificeerd product maakt het mogelijk dat vanaf onderkant beganegrondvloer traditioneel ontworpen en gebouwd kan worden. Te beginnen met de (Dycore) prefab beganegrondvloer, vervolgens (Calduran kalkzandsteen) bouwmuren en (Dycore) prefab betonnen verdiepingsvloeren, etc. Niet alleen kalkzandsteen biedt nu mogelijkheden om aardbevingsbestendig te bouwen. Ook het DRBG prefab casco, op basis van Heembeton wanden en Dycore vloeren,  blijft daarmee in de provincie Groningen toepasbaar.
Een EQP element zorgt tijdens een beving voor circa 85% demping van de horizontale krachten en fungeert hiermee als base-isolation die  de fundatie ontkoppelt van de bovenbouw.

Bouwen met Compensatiesteen
Vanaf 2018 gaat de MPG eis in en dat betekent dat een nieuw te bouwen woning niet alleen op energieprestatie wordt beoordeeld, maar dat ook de CO₂ footprint (Milieukosten) worden meegewogen. Compensatiesteen wordt gemaakt van de grondstoffen zand, een nieuw bindmiddel op basis van secundaire grondstoffen en CO₂. Het gebruik van CO₂ als grondstof is uniek en dat maakt dat de Compensatiesteen qua milieukosten nog beter presteert dan de bio-based producten als stampleem, hout, etc.
Vanaf 2017 is dit product op de Nederlandse markt geïntroduceerd en vanaf 2018  zal het assortiment naar verwachting worden uitgebreid met blokken en elementen welke dragend toegepast mogen worden.
Compensatiesteen is uniek omdat het een extreem duurzaam én industrieel product is. Bovendien is het  betaalbaar en eenvoudig toepasbaar, met de algemeen bekende traditionele ver- en afwerkingsmethodes.

Bouwen met Caldubo
Caldubo is een goed alternatief voor “gewone” kalkzandsteen. Het is een product dat zich qua circulariteit al bewezen heeft en maakt deel uit van het assortiment van Calduran Kalkzandsteen. Het bestaat voor 30%  uit gemalen puingranulaat wat afkomstig is van gesloopte projecten. Kalkzandsteen is daarmee een product wat 100% recyclebaar is en in een gesloten kringloop kan worden toegepast.

Bouwen met cementloos beton
Met betrekking tot  de Heembeton prefab betonnen wanden is het interessant om te vermelden dat DRBG bezig is met de ontwikkeling van een variant welke wordt geproduceerd zonder cement, op basis van geopolymerentechnologie. De inzet van hoogwaardige secundaire toeslagstoffen is hier essentieel.  Deze ontwikkeling is één van de vele die DRBG initieert om de continue verduurzaming van haar bouwproducten te realiseren.

Op 20 september zullen we met specialisten aanwezig zijn om uitleg te geven over genoemde onderwerpen en in onze permanente stand laten we het nodige aan producten zien. Daarna blijft onze etalage in BuildinG aanwezig!
De DRBG etalage is mede tot stand gekomen door de IJB Groep, welke de dubbele prefab “fundatie” beschikbaar heeft gesteld, Europrovyl kozijnen. TTS stelde de EQP elementen beschikbaar.
www.ruwbouw.nl