Huis van Morgen

Hoe ouderen langer zelfstandig kunnen wonen

Met welke technieken, voorzieningen en producten in een woning kunnen ouderen zo lang mogelijk veilig, comfortabel en zelfstandig blijven wonen? Het antwoord op die vraag is te zien in het Huis van Morgen, een initiatief van de gemeente Groningen. De demonstratiewoning staat in de testhal van BuildinG. 

Innovaties
Omdat ouderen minder snel in een tehuis worden opgenomen, moeten ze langer zelfstandig blijven wonen. Er zijn innovaties nodig om dat op een betaalbare manier mogelijk te maken; levensloopbestendig wonen wordt dat genoemd. 
In het Huis van Morgen is te zien wat er nu al verkrijgbaar is om de oudere bewoner te gerieven. Dat zijn uiteraard de bekende extra grepen op het toilet en het krukje voor in de douche. Maar ook een sensorcamera die ongewone bewegingen van de bewoner registreert en doorgeeft aan een meldkamer, zodat die eventueel hulp kan regelen. De verlichting gaat uit wanneer de bewoner een tablet ‘goedenacht’ wenst. Op een schermpje is te zien wie aanbelt.
Het Huis van Morgen is bedoeld voor burgers die willen weten wat er zoal te koop is om op oudere leeftijd veilig en comfortabel te wonen. Maar ook het bedrijfsleven en studenten kunnen gebruik maken van het huis, om onderzoek te doen naar nieuwe technieken en producten. Het Huis van Morgen wil innovatieve domotica laten zien en zal zich in de komende periode verder ontwikkelen.

Lang zult u wonen
Het Huis van Morgen maakt deel uit van de campagne "Lang zult u wonen" van de Gemeente Groningen.

Bezoeken
Het Huis van Morgen is op afspraak te bezoeken van maandag tot en met vrijdag van 9.00-17.00 uur. Voor het maken van een afspraak kun je contact opnemen met de heer Klaas van den Berg van de Gemeente Groningen.