Zpannend Zernike: wetenschapsfeest voor groot en klein

9 oktober 2017

Op zaterdag 14 en zondag 15 oktober is de stad Groningen het toneel voor Zpannend Zernike: het wetenschapsfeest voor jong en oud. Op zaterdag in de binnenstad van Groningen en op zondag op de Zernike Campus. Verhalen uit de wetenschap, lezingen voor (groot)ouders en (klein)kinderen, demonstraties, workshops, praten met wetenschappers, rondkijken in het Academiegebouw, bij BuildinG en bij KVI-CART, zelf proefjes doen. Vragen stellen en antwoorden krijgen. Iedereen is beide dagen van harte welkom tussen 12.00 en 17.00 uur. De toegang is overal gratis.

Zaterdag 14 oktober: Zpannend Zernike in de binnenstad van Groningen

Zpannend Zernike beheerst deze zaterdag de binnenstad van Groningen. Op vijf locaties is er van alles te doen. Natuurlijk in het Academiegebouw. Daar is een Open Huis, waarbij het hele gebouw is te bezichtigen. In de Aula zijn lezingen voor (groot)ouders en (klein)kinderen. Jonge onderzoekers presenteren opmerkelijke resultaten van onderzoek in het Wetenschapscafé. Zoals de nieuwe app met behulp waarvan Friessprekenden kunnen bepalen waar ze vandaan komen. Nieuw zijn de workshops voor kinderen: het maken van Chinese karakters,  het componeren van een echte Groningse rap  en het puzzelen met snippers van de Dode Zee rollen.  Presentator Bram Douwes ontvangt kinderen en wetenschappers en gaat met hen in gesprek over onderwerpen die hen bezighouden. Kinderen kunnen alvast vragen insturen naar: kinderuniversiteit@rug.nl

Het nabijgelegen Universiteitsmuseum  presenteert  ‘Van mond tot kont’, waarbij kinderen er door het doen van proefjes achter komen wat er in het lichaam gebeurt wanneer je iets eet of drinkt. Natuurlijk is er ook weer een zpannende zpeurtocht .

Bij ERIBA aan de Antonius Deusinglaan weten ze alles over hoe we gezond oud kunnen worden. Stap b.v. in de Ageing Machine en zie hoe je er uit ziet als je 72 jaar bent, met rimpels en grijs haar!  De Jonge Onderzoekers zijn al heel lang de leukste werkplaats voor techniek en wetenschap: zelf doen, ontdekken en leren. Op de Ossenmarkt staat de “Jouw Energie van Morgen truck”, waar je een lampje kunt bouwen zonder batterij!

Zondag 15 oktober: Zpannend Zernike op de Zernike Campus

Vandaag is de Zernike Campus  het toneel van Zpannend Zernike: de fascinerende wereld van natuurwetenschappen, techniek en energie. Zelf doen en ontdekken is de rode draad van alle activiteiten.  Bouw je eigen robot, maak je eigen shampoo  of gel, droom weg in het mobiele planetarium,  stap in een flight simulator, meet je hartslag en je sprongkracht, bouw zelf een sterrenstelsel,  bedenk  een game  in het ‘Game Design’-lokaal of leer hoe een vliegtuig werkt. Wie zet het snelst een nanomotor in elkaar en stuurt door middel van licht  een zonnecelauto als eerste naar de juiste plek?

BuildinG is het kenniscentrum voor aardbevingsbestendig en innovatief bouwen, onlangs geopend door Koning Willem-Alexander. Bezoek de nieuwe testhal:  hoe bouw je het sterkst? Hoe ziet het ideale huis er uit? Hier staat ook het ‘Huis van Morgen’: hoe kunnen  ouderen zo lang mogelijk veilig, comfortabel en zelfstandig blijven wonen? Ook TNO doet dit jaar voor het eerst mee met Zpannend Zernike:  hoe werken  slimme computersystemen?  Hoe moeilijk is het om te hacken? En wat kan er allemaal met 5G?

Wie doen er mee aan Zpannend Zernike?

Deelnemers zijn:  Academiegebouw, Universiteitsmuseum, De Jonge Onderzoekers, ERIBA,  KVI-Center for Advanced Radiation Technology, SRON Netherlands Institute for Space Research, Kapteyn Instituut voor sterrenkunde, Hanzehogeschool Groningen, Faculteit Science and Engineering (Bernoulliborg/Science LinX),  EnTranCe (energieproeftuin van de Hanzehogeschool Groningen en Energy Academy Europe),  BuildinG, TNO,  EnergyBarn  en  de ‘Jouw Energie van Morgen truck’.

Bij elke locatie van Zpannend  Zernike krijg je een stempel op de stempelkaart. De stempelkaart (met minimaal twee stempels) kun je inruilen voor het spel  ‘de Kosmische Spiraal’, een spannend ganzenbordspel, waarbij je een reis maakt door de geschiedenis van het heelal.

Meer weten?

Voor een compleet overzicht van de activiteiten: http://www.zpannendzernike.nl/

  • Delen: