Studenten ontwikkelen demo’s om ouderen langer thuis te laten wonen

4 februari 2019

Studenten ontwikkelen demo’s om ouderen langer thuis te laten wonen

Twee studenten van de Hanzehogeschool Groningen, Patrick Hooijer en Rick Lenes, ontwikkelden een systeem in opdracht van de gemeente Groningen om ouderen op een duurzame manier langer thuis te kunnen laten wonen. Hun testlocatie was het Huis van Morgen dat in de hal van BuildinG staat.

Doelen van de opdracht:

Systeem bouwen
In eerste instantie bouwen de studenten een systeem dat alle data van de sensoren die in het Huis van Morgen hangen, verzamelt en deze vervolgens verwerkt in een big data platform, dat beschikbaar is gesteld door het ICT bedrijf Get There uit Leek.

Interactief reageren
Het tweede doel van het project is om het huis interactief te laten reageren op degene die in het huis aanwezig is. Het is de bedoeling dat het huis niet alleen meer via een web interface (zoals eerst het geval was) of de fysieke knoppen aan de muur aangestuurd kan worden, maar dat het huis automatisch reageert op wat er gebeurt. Denk hierbij aan het automatisch in- en uitschakelen van verlichting of de verwarming alvast aanzetten voor iemand in het huis aankomt.

Daarnaast hebben de studenten gebruik gemaakt van een terugkoppeling naar de gebruiker door middel van Google Home. Zo ‘ziet’ het systeem dat de studenten hebben gebouwd dat het zonnig buiten is, de gordijnen dicht zijn en de bewoner binnen zit met de lichten aan. Het Huis kan dan aan de bewoner voorstellen om de gordijnen open te doen en de lichten uit te zetten. Een duurzame oplossing dus, iets waar Patrick en Rick veel aandacht aan besteden tijdens het proces.

Vervolg
De studenten ontwikkelen het systeem op zo’n manier dat andere studenten die in het Huis van Morgen aan de slag gaan, hierop door kunnen ontwikkelen. Op die manier verloopt de ontwikkeling van het Huis van Morgen veel sneller en efficiënter.

Video
In een korte video laten de studenten zien hoe het in de praktijk werkt.

 

  • Delen: