Gedeputeerde neemt advies SER Noord-Nederland in ontvangst

3 oktober 2016

"We halen zo snel mogelijk de sleutelfiguren bij elkaar om aan de slag te gaan met de aanbevelingen". Met die woorden nam Groninger gedeputeerde Patrick Brouns het advies 'Innovatief en Duurzaam Bouwen' van de SER Noord-Nederland in ontvangst. Dit advies is tot stand gekomen in samenwerking met de Economic Board Groningen en Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANNN). 

De SER Noord-Nederland heeft het advies uitgebracht op verzoek van de provincie Groningen. Aanleiding was de constatering dat er kansen lagen bij de uitdagingen op het terrein van de thema's aardbevingsbestendig, energiezuinig en levensloopbestendig in de bouw. De essentiële vraag hierbij was derhalve: hoe komen we tot een gezamenlijke aanpak van de drie domeinen.

Het advies 'Innovatief en Duurzaam Bouwen' stelt vast dat het aardbevingsgebied mogelijkheden biedt om de thema's aardbevingsbestendig, energiezuinig en levensloopbestendig aan elkaar te koppelen. Dit sluit goed aan bij de samenwerking rond 'Vital @ Home in a Man Made Blue Zone' dat mede op initiatief van HANNN gestart is tijdens de conferentie Building the Future of Health. Partijen als Van Wijnen, VolkerWessels, de Healthy Life Alliance, Vereniging Groninger Dorpen het UMCG en HANNN hebben hierin de handen ineen geslagen. De komende vier jaar werken zij aan projecten om woningen en gebouwen in het gebied levensloopbehendiger te maken. 

Daan Bultje, directeur van HANNN, was samen met Rolf Koops van de Economic Board Groningen aanwezig bij de overhandiging van het advies door SER Noord-Nederland voorzitter Frans Jaspers. Koops: "In de bouw is levensloopbestendig te lang gegaan over het toevoegen van technologie nadat het huis al staat. Daar moet je een betere strategie voor ontwikkelen." Daan Bultje sluit zich daar bij aan: "Een gezondere regio vraagt ook om een gezondere omgeving. Dat gaat veel verder dan een huis. Het gaat ook om nieuwe woonvormen en de manier waarop wijken zijn ingericht. Maar bovenal aansluiten bij de behoeften van de mensen in het gebied."   

  • Delen: