Debat: hoe ziet de bouw eruit over tien jaar?

7 december 2016

Als we kijken naar de dominante trends, welke toekomst heeft de bouw dan? Wat moeten we doen om de sector te innoveren? En wie moeten dat dan doen? Op dinsdag 8 november debatteerden Ellen van Acht (ZiRe Vastgoed & Retail), Bé Schollema (wethouder gemeente Loppersum), Jan Notebomer (Notebomers Bouwgroep) en Wessel van Beerendonk (Studio RAP) over deze onderwerpen tijdens de Promotiedagen voor het bedrijfsleven Noord-Nederland in Groningen. Zij deden dit onder bezielende leiding van Rolf Koops, programmamanager Bouw (BuildinG) bij Economic Board Groningen.

Er is nog steeds een forse kloof tussen de ontwerpers, aannemers en bouwers aan de ene kant en klanten aan de andere kant, was al gauw de conclusie. “Techneuten willen steeds slimmere dingen, maar wij klanten snappen ze niet. Daar zijn wij in de bouw goed in; iedereen lastigvallen met het proces”, gooide Ellen van Acht de knuppel hoenderhok. Wat ze ermee wil zeggen: de klant heeft een eindproduct in zijn hoofd en het kan hem weinig schelen hoe dat bereikt wordt.

Een groot deel van de oorzaak zit hem in de ouderwetse manier waarop de bouw te werk gaat. “Ik begrijp niet dat je een 100 jaar oud model niet anders aanbiedt”, gaat Van Acht verder. “Je kunt ook op basis van vertrouwen afspraken maken, in plaats van op basis van wantrouwen kleine stukjes aanbieden.”

Uiteraard komt het aardbevingsgebied ook nog even ter sprake. En het nieuws dat er vooral veel geld naar adviseurs is gegaan. “Als je het geld dat nu is uitgegeven aan de dorpen zou geven, was er veel meer waarde toegevoegd aan het bevingsgebied dan nu is gebeurd”, concludeert Van Acht.

Dan het onderdeel bouwsector en arbeid. Enerzijds wordt er flink gerobotiseerd, geautomatiseerd en geïnnoveerd, anderzijds zijn er veel werkzoekenden. En er was een hoop werk in het aardbevingsgebied verwacht, maar het komt maar mondjesmaat op de markt. Meer prefab betekent kansen voor werkzoekenden want meer productiewerk. Van de andere kant vragen de nieuwe ontwikkelingen om een nieuw type bouwwerknemer en dus om ander onderwijs. “De huidige opleidingen zijn oubollig”, concludeert Wessel van Beerendonk. “Een andere manier van denken”, zegt Schollema. “Meer generiek opleiden en meer aandacht voor de ontwerper”, meent Van Acht. “Meer aandacht voor ondernemerschap”, aldus Marco Smit van Economic Board Groningen vanaf de zijlijn.

Behoudzucht? Bewijsdrang? Vernieuwing? Na een klein uurtje discussiëren is het duidelijk: er borrelt veel in de bouw: hoogste tijd om de slag te gaan met nieuwe technologie en bovenal een scherpe focus op de eindgebruikers van de producten van de bouw. De vraag voor iedereen in de bouwkolom: sluit je achteraan of doe je mee?

  • Delen: