Circulair bouwen aan digitale toekomst

10 juli 2019

Circulair bouwen aan digitale toekomst

In de hal van BuildinG bouwen tweedejaarsstudenten Built Environment van de Hanzehogeschool met Van Wijnen mee aan een speciaal Digilab voor hun medestudenten. Het twee verdieping tellende bouwwerk in de testhal wordt volledig circulair gerealiseerd. Alle gebruikte materialen hebben al eerdere levens gehad en komen nu bij elkaar om de uitvalsbasis te worden voor een volledig nieuw en zeer toekomstgericht onderwijsprogramma: de minor Built Digital.

Het Digilab

Leon Horsman en Robin Smith studeren Built Environment aan de Hanzehogeschool Groningen en werken nu 10 weken bij Van Wijnen Groningen in het kader van hun opleiding. Niet geheel toevallig had Van Wijnen de opdracht gekregen om in BuildinG een lesgebouw te realiseren, met de uitgangspunten: circulair gebouwd en mét betrokkenheid van studenten Built Environment. Leon en Robin hebben zodoende niet alleen bijgedragen aan het ontwerp van het gebouw, maar helpen momenteel ook mee met de uitvoering. Uiteraard onder de professionele begeleiding van Van Wijnen.

Een bouwproject met karakter
Het bouwen met materialen die al eens eerder een bestemming hebben gehad is uitdagend, maar ook heel erg leuk, vinden de studenten. 'Het werken met gebruikte materialen kost veel tijd. Als we met nieuwe materialen hadden gebouwd waren we nu al klaar geweest' vertelt Leon, 'maar er gebeuren ook hele mooie dingen, zo hebben we een partij prachtige ramen met driedubbel glas van de sloop kunnen redden. Die waren nieuw maar afgekeurd en krijgen nu toch een mooie bestemming.'
Dat het circulaire aspect echt belangrijk is voor opdrachtgever BuildinG is, blijkt wel uit het feit dat sommige materialen of methodes tijdens de bouw worden afgekeurd, 'dan is het toch niet circulair genoeg en moeten we iets anders verzinnen' zegt Leon. 
Alle reguliere aspecten van een bouwproject moeten bij dit project ook gewoon in acht worden genomen, ook de wet- en regelgeving. Zo was er één wenteltrap in het plan opgenomen, maar er moest nog één bij komen: een enkele wenteltrap was te smal om een hele klas studenten snel en veilig beneden te krijgen in geval van nood. De verdieping op het gebouw was voor de studenten tijdens de bouw ook bijzonder, Leon: 'Het plaatsen van de 6 ton zware vloerplaten op de eerste verdieping was wel even spannend, maar toen ze er eenmaal stevig op lagen was het ook wel een hoogtepunt in het proces'.


De minor Built Digital

In het bijzondere gebouw krijgen studenten vanaf september les in het werken met BIM: het Bouw Informatie Model. BIM is een digitaal model waarin de planning en het programma voor een bouwobject tot in detail worden vastgelegd. Er kan door verschillende partijen in zo'n model worden samengewerkt: architect, constructeur en uitvoerder werken allemaal met hetzelfde model. Faal- en materiaalkosten kunnen hierdoor omlaag en projecten verlopen efficiënter en meer gestructureerd . Hierdoor is BIM zeer aantrekkelijk voor bedrijven, en professionals die hier goed mee kunnen werken uiteraard ook. Daarom zet de Hanzehogeschool nu in op deze ontwikkeling.

Een halfjaar werken aan digitale bouwvaardigheden
Kees Huising, docent en BIM-expert bij Hanzehogeschool, heeft samen met specialisten vanuit de TU Delft de minor Built Digital ontwikkeld: een programma van een halfjaar waarin studenten Built Environment een BIM-niveau kunnen ontwikkelen dat aansluit bij de maatstaf van vooruitstrevende bedrijven in de bouw en civiele techniek. 'Een behoorlijk hoog niveau, maar met de opbouw van het programma haalbaar voor iedere student met lef en digitale interesse' vertelt Kees. Ook is er uitstekende begeleiding, want vanuit de TU Delft komen een data-expert en een robotica-expert het team van de Hanzehogeschool ondersteunen.
De minor gaat niet alleen over programmeren of software leren begrijpen. Er wordt ook ingezet op hoe je een BIM-uitvoeringsplan schrijft, hoe je samenwerkt met betrokken partijen en hoe je afspraken maakt. Het sociale aspect is cruciaal bij het goed gebruiken van een Bouw Informatie Model.

Het Digilab met AR, VR, AI, 3D en robots 
Het Digilab dat nu in aanbouw is, is speciaal afgestemd op de nieuwe minor. Zo komen er naast gewone lescomputers ook speciale computers waar de zware software goed op kan draaien. De begane grond wordt geheel ingericht als een experimenteer- en praktijklab. Hier kunnen bouwmodellen gevisualiseerd en gefabriceerd worden. Dit gebeurt door middel van Augmented Reality, Virtual Reality, Artificial Intelligence, 3d printing, 3d scanning en een tafelrobot met zes assen (industriestandaard). Hiermee leren studenten de stappen van het digitale model naar uitvoering.

De planning en bouw van het Digilab zelf hebben studenten Leon en Robin nu nog zonder geavanceerd digitaal informatiemodel gedaan, maar voor de toekomst van vele andere bouwprojecten is het vooruitzicht van meer BIM-ready Built Environment studenten en professionals in Groningen een enorme aanwinst.

Bekijk hier het volledige bericht.

  • Delen: